Baillestavy

Op 646 meter hoogte in het Oostelijk deel van de Franse Pyreneeën in het departement Pyreneeën Oriëntales. Ingeklemd in een zeer bosrijke omgeving met een schitterend uitzicht op de brede vallei en de daaromheen liggende bergen. Het dorp met zijn oude huizen, steile helling en Romeinse brug. Het dal vormt een oord van rust met weides en boomgaarden die in het voorjaar barsten van duizenden bloemen. Het biedt kilometers aan paden en bossen, waar men urenlang kan wandelen.

Via meerdere paden daalt u af naar het bergriviertje. Op verschillende plekken is er de mogelijkheid tot watervermaak: zwemmen, duiken, pootjebaden en/of vissen (zorgt u wel voor de juiste vergunning!).
Het water komt regelrecht uit de bergen lekker fris maar als u de hele dag in de zon bent geweest dan is een duik in de rivier erg verfrissend.

Een erfdeel uit het verleden zijn de twee kerken: de Kerk Heilig Andreu Xe dichtbij de begraafplaats en opgravingen en de Kerk Heilig Andreu XVIIe aan de Torre (het hoger gelegen dorp).
Op de weg naar Valmanya zijn nog enkele ovens waar het erts werd geroosterd. De aanwezigheid van een smederij heeft zijn naam aan een van de families van het dorp gegeven (La Farga).

Een auto is hier wel noodzakelijk, om o.a. de boodschappen te doen, want in het dorp zijn geen winkels. Wel is er een klein café-restaurant, uit eten dat kan maar alleen op afspraak.
In de zomermaanden worden er verschillende festiviteiten voor jong en oud georganiseerd. Zoals op 14 juli Nationale feestdag, Muziek Concerten in de kerk op 22 juli en 14 augustus, Sardinade: sardientjes eten op 14 augustus. Het hele zomerprogramma hangt op het algemene aanplakbord in het dorp.

Vinça (13 km) is het  dichtstbijzijnde dorp, waar je terecht kunt voor de eerste boodschappen. Hier zijn diversen kleine winkels aanwezig zoals bakker, kleine supermarkt, slager, kapper, tabakswinkel, dokter en apotheek. Ook een bank en postkantoor ontbreken niet. Denk eraan dat tussen de middag de kleine winkels vaak dicht zijn.

Grote supermarkten zijn er in Prades (20 km) zoals Super U en Intermarché  of Ille sur Têt. (22 km) Carrefour. Deze zijn tussen de middag geopend en vaak tot 20.00 uur. In de zomer ook op zondagmorgen.
Eveneens is er in Prades elke dinsdag- en zaterdagochtend een uitgebreide gezellige markt. Waar ook gelegen is een biologische winkel: Biocoop La Plantula, waar je goede biologische produkten kunt kopen. Perpignan (45 km) is de dichtsbijzijnde 'grote' stad.

Het dorp heeft een grote speelweide. Hier kan je voetballen, jeu de boule spelen en er staan enkele speeltoestellen.

Prijzen | Reserveren